Thai Garden
01-627 Warszawa, Pole
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Barwa i chaos - oba te elementy widoczne są od pierwszej chwili pobytu na tajskiej ziemi. Złote królestwo Tajlandii to przede wszystkim intensywne i pikantne potrawy. Tajska kuchnia uznana jest za czwartą najpopularniejszą kuchnię świata. Na pływających targach w Bangkoku oraz na nocnych targach w Chiang Mai można znaleźć najświeższe i najbardziej soczyste owoce. Główną regułą, według której powstaje niemalże kazdy posiłek, jest zasada pięciu smaków: ostrego, łagodnego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego, tworząc harmonijną kombinację, która satysfakcjonuje nie tylko podniebienie, lecz także nos i oko. Dań powinno być więcej niż osób przy stole, a ich wybór polega na regule yin i yang. Oznacza to harmonijny kontrast smaków, konsystencji i metod przyrządzania, czyli np: w towarzystwie potrawy płynnej powinno się znaleźć coś konkretnego i suchego, jedzenie smażone serwuje się z gotowanym na parze, a ilość mięsa, warzyw, owoców i zbóż powinna być równoważona. Dzięki zachowaniu tych proporcji kuchnia tajska należy do czołówki najzdrowszych na świecie.Jest również mało skomplikowana, a mino to uważana za jedna z najbardziej oryginalnych. Charakterystyczne dla tajskiej kuchni są potrawy z dziczyzny i ryb, a także z wielu różnorodnych ziół, przypraw, owoców i warzyw niespotykanych w Europie. Wśród nich są: liście limonki " kaffir", galangal, trawa cytrynowa, imbir, mleko kokosowe oraz nam pal, czyli sos rybny. Tajska kuchnia słynie z zastosowania świeżych ziół i przypraw. Nawet...