Cukiernia Sowa
89-100 Nakło nad Notecią, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
1946 - Stanisława i Feliks Sowa dają początek rodzinnemu biznesowi, zakładając swój pierwszy zakład piekarniczy. 1962 - Pierwszy tort Mistrza Cukiernictwa. Feliks Sowa zdobywa tytuł Mistrza Cukiernictwa i zachwyca wszystkich tortem własnego pomysłu. Ciasto biszkoptowe, przełożone owocowym dżemem, oblane w całości gęstą, mleczną czekoladą okazuje się strzałem w dziesiątkę! 1982 - Do rodzinnego biznesu dołącza syn Adam Sowa. Zamiłowanie do cukiernictwa Stanisława i Feliks Sowa przekazali młodszemu synowi. W 1982 roku dołącza on do rodzinnego biznesu, a już rok później, idąc w ślady ojca, zdobywa tytuł Mistrza Cukiernictwa. 1990 - Powstanie Cukierni i Piekarni Adam Sowa. Rodzinna firma przechodzi w ręce młodszego pokolenia, Adama Sowy i jego małżonki. 1991 - Powstanie pierwszej kawiarni w Bydgoszczy. Pyszne wypieki spod znaku sowy idealnie komponują się z aromatyczną, świeżo zmieloną kawą. Właściciele podejmują decyzję o otwarciu pierwszej kawiarni. 1998 - Nowy zakład produkcyjny w Bydgoszczy. Rośnie apetyt na pyszności z Cukierni. Zapada decyzja o otwarciu firmy na nowe możliwości i rozpoczęciu budowy drugiego, większego zakładu. 2003 - Pierwsza restauracja spod znaku sowy. W Bydgoszczy, przy ulicy Mostowej powstaje pierwszy w historii firmy lokal gastronomiczny z oryginalnym menu i nastrojową winiarnią. 2008 - Oryginalna czekolada od Sowy. W Paryżu, pod okiem mistrzów czekoladowego kunsztu, powstaje zastrzeżona receptura czekolady Cukierni Sowa. 2010 - Do spółki dołączają...