Ziębówka
34-512 Witów, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Ziębówka powstała w 2009 roku z zamiarem zachowania najlepszych tradycji Podhala. Chcieliśmy przywołać ducha czasów świetności Zakopanego z czasów Stanisława Witkiewicza - pięknej góralskiej architektury, eleganckich strojów, zabawy i wykwintnego jedzenia. Chcieliśmy stworzyć komfortowe zacisze z dala od przepełnionych turystami Krupówek. Ziębówka jest restauracją Slow Food. Skupiamy się na wykorzystaniu świeżych, lokalnych produktów. Pieczemy własny chleb z mąki razowej bez konserwantów. Sery, mięso, zioła, warzywa pochodzą z regionalnych hodowli i upraw. Wprowadziliśmy dwa krótkie menu, by unikać mrożonej i paczkowanej żywności. Pierwsze oferuje regionalne dania, które przyrządzamy według starych, rodzinnych receptur. Drugie, będące fuzją góralskiej i europejskiej kuchni zmienia się co kilka miesięcy, by nasz gość mógł posmakować potraw przygotowanych na bazie sezonowych składników. Najmłodsi cieszą się w Ziębówce specjalnymi względami. Mamy dla nich menu, zabawki i kolorowanki. Od początku istnienia Ziębówki chcieliśmy, by wizyta w niej była również pretekstem do spotkań kulturalnych. W „sali z kozą” odbywają się wystawy, koncerty oraz wieczory autorskie. Serdecznie zapraszamy do skosztowania naszych potraw i spędzenia wolnego czasu w miłej atmosferze. Rodzina Ziębów