Tomaszewscy A. i M. Piekarnia
01-156 Warszawa, Polska
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Druga połowa lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia obfitowała powstaniem wielu piekarń rzemieślniczych w Warszawie.Ówczesna polityka władz odnośnie zaopatrzenia stolicy w świeże pieczywo postawiła na rozwój małych piekarń osiedlowych,które świetnie to zadanie wypełniły i wypełniają po dzień dzisiejszy. Również korzystając z tych możliwości senior rodziny Andrzej Tomaszewski wieloletni,były główny technolog Warszawskich Zakładów Piekarniczych,doskonały fachowiec w zawodzie i rzemiośle uruchomił piekarnię osiedlową w pawilonie handlowym na warszawskiej Woli przy ulicy Żytniej 64. Od pierwszego dnia działalności piekarni na pierwszym miejcu była jakość pieczywa.By jednak tę jakość wdrożyć i utrzymać mistrz Andrzej Tomaszewski wielokrotnie nie opuszczał piekarni nawet po kilkudziesięciu godzinach nieprzerwanej pracy i nadzoru. Na efekty nie trzeba było zbyt długo czekać,bo pieczywo było doskonałe, najwyższej jakości i klienci szybko to docenili ustawiając się codziennie w długie kolejki. Nie brakowało też takich stwierdzeń wśród starszego pokolenia klientów,że takie właśnie pieczywo pamiętają z przed wojny. Na pewno nie było w tym żadnej przesady,gdyż sam mistrz i założyciel tej piekarni zawodu uczył się jeszcze w przedwojennych piekarniach,więc pamiętał i wiedział dobrze jak wyprodukować doskonałe pieczywo.