account_circle
search

Pig In Fog

thumb_up 1829
favorite 112
Ul. Piekary 1
61-823 Poznań, Polska

access_time Godziny otwarcia expand_more

Poniedziałek:
13:00 - 21:00
Wtorek:
13:00 - 21:00
Środa:
13:00 - 21:00
Czwartek:
13:00 - 00:00
Piątek:
13:00 - 01:00
Sobota:
13:00 - 01:00
Niedziela:
13:00 - 21:00

description O firmie expand_more

Ogólne informacje

PIG IN FOG - SANDWICH, SMOKE AND GRILL TRUCK Dlaczego wieprzowina? 1. Bardziej „energetyczna” niż drób Wieprzowina jest mięsem bardziej kalorycznym niż tak przez wszystkich „lubiana” pierś z kurczaka - fakt ten bywa co prawda postrzegany jako „wada”, ale w istocie jest zaletą. Dlaczego? To proste, włączenie wieprzowiny do diety ułatwia realizację zaplanowanego spożycia energii, które podczas budowy masy mięśniowej zakłada uwzględnienie nadwyżki kalorycznej. Wyższa wartość energetyczna tego mięsa związana jest z obecnością tłuszczu. Zawartość tego składnika w chudszych elementach, takich jak szynka czy schab mieści się w przedziale od 5 do 10%. Tak więc dwustugramowa porcja wieprzowiny dostarcza około 10 – 20g tłuszczu. W przypadku karkówki czy łopatki zawartość tłuszczu jest dwu lub trzykrotnie wyższa. 2. Źródło kwasu oleinowego Tłuszcz wieprzowy bywa postrzegany jako niepożądany składnik diety, gdyż – jak głoszą obiegowe teorie – jest głównie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie, wg zasad zdrowego żywienia należy ograniczać. W rzeczywistości jednak sytuacja wygląda inaczej. Warto wiedzieć, że tłuszcz wieprzowy składa się przede wszystkim z kwasów jednonienasyconych, a dokładnie – z kwasu oleinowego (stanowi on około połowy wszystkich zawartych w niej kwasów tłuszczowych), czyli tego samego, który stanowi główny składnik oliwy z oliwek, i który korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową. Kwasów nasyconych jest około około 35 – 40%, natomiast kwasy...

info Więcej informacji expand_more