account_circle
search

Kuchnia Funkcjonalna

thumb_up 6668
favorite 2156
Jakubowska 16, lok.7 [Dom Funkcjonalny] wejście od Estońskiej
03-902 Saska Kepa, Polska

access_time Godziny otwarcia expand_more

Poniedziałek:
11:00 - 23:00
Wtorek:
11:00 - 23:00
Środa:
11:00 - 23:00
Czwartek:
11:00 - 23:00
Piątek:
11:00 - 23:00
Sobota:
11:00 - 23:00
Niedziela:
11:00 - 23:00

description O firmie expand_more

Ogólne informacje

Kuchnia Funkcjonalna to kuchnia zdrowa, smaczna, prosta, która czerpie z najlepszych produktów, z tradycji lokalnej i z przepisów ze świata bez granic, by dawać radość gotowania i jedzenia. Estetycznie jest raczej "rustykalna" niż "wyrafinowana". Jako garnirunek wybiera garść ziół rzuconych na potrawę, a nie fikuśne wzorki z sosu na rancie talerza. Jej zadaniem - funkcją - jest nie tylko nasycić, ale i odżywić, co przekłada się na wybór jak najlepszych składników; co do ich wartości, wpływu na zdrowie i jakości (np.mąka pełnoziarnista raczej niż biała, ryż basmati, a nie zwykły, zarówno zimno-tłoczone oleje lniany i rzepakowy jak i oliwa z oliwek, stare odmiany jabłek). Kuchnia Funkcjonalna nie jest ortodoksyjna i w tłusty czwartek smaży się w niej pączki na gęsim smalcu. W kuchni funkcjonalnej używamy masła, nierafinowanego oleju, gęsiego smalcu, a nie margaryny. Kuchnia funkcjonalna nie boi się podawać polskiego żurku, tajskiego curry i włoskiej pasty w jednym lokalu. Wszystkie te dania, dobrze przyrządzone z odpowiednich składników są FUNKCJONALNE. Kuchnia Funkcjonalna podaje posiłki będące żywnością funkcjonalną, czyli taką, która stworzona z naturalnych produktów, bez dodatkowej suplementacji wpływa korzystnie na zdrowie. Do zdrowego odżywiania i żywności funkcjonalnej zaprowadziły mnie: bycie ojcem i maratończykiem - dbanie o rozwój dziecka i pasja do biegania. Biegowe cele, które sobie wyznaczyłem – pokonanie Maratonu Piasków (250 km przez Saharę) - wymagają silnego...

info Więcej informacji expand_more