Ksylitol - cukier brzozowy
04-231 Warszawa, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Ksylitol jest naturalna substancja słodzącą, jako zamiennik dla tradycyjnego cukru. Produkowany jest z kory brzozy i nazywany zastępczo cukrem z brzozy. Wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier. Charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami: *posiada ok. 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier *zmniejsza łaknienie na cukier *zapobiega próchnicy, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe pH w ustach *hamuje rozwój oraz likwiduje warunki sprzyjające namnażaniu pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym *ma korzystny wpływ na mineralizacje kości i jest zalecany w profilaktyce osteoporozy, dzięki zwiększeniu przyswajalności wapnia *posiada czternastokrotnie niższy Indeks Glikemiczny (IG = 9), trawienie odbywa się przy niskim udziale insuliny, obniżając poziom glukozy we krwi *bezpieczny zamiennik cukru w diecie dla diabetyków