Vegus Bar
35-030 Rzeszów, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Misją naszego baru jest promowanie odżywczej, naturalnej kuchni roślinnej ze względu na jej bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, jakość i długość życia człowieka oraz dobro otaczającego nas środowiska. Wyznajemy zasadę dr Colina Campbella, według którego zdrowa żywność to nieprzetworzony (nierafinowany), naturalnie występujący w przyrodzie pokarm rośliny. Niezdrowa jest natomiast przetworzona żywność roślinna (np. biały ryż, cukier, olej, wegańskie zamienniki mięsa czy sera żółtego), gluten, żywność pochodzenia zwierzęcego jak również chemiczne smakołyki. Dr Campbell jest autorem kilku ogólnie dostępnych (również w naszym barze) książek. Dlatego dania, które przygotowujemy w Vegus Barze: – w 100% są przyrządzane z roślin, – bez mięsa, laktozy, nabiału i tłuszczu zwierzęcego, – zawierają małą ilość glutenu lub w ogóle, – składają się z naturalnych (czyli takich, jakie stworzyła natura), nieprzetworzonych składników (za wyjątkiem oleju i żółtego sera wegańskiego, których użycie staramy się minimalizować), – nie stosujemy żadnych konserwantów ani polepszaczy smaku, – zastępujemy cukier ksylitolem. Używanie przez nas oleju i żółtego sera wegańskiego ma na celu dodania kaloryczności przygotowywanym daniom (co finalnie jest i tak mniej kaloryczne, niż podobne dania mięsne) oraz ich urozmaicenie (zbliżenie doznaniami do kuchni mięsno-nabiałowej) tak aby docierać do szerszego grona klientów. Chcemy promować dietę roślinną i być mniej więcej w połowie drogi do w pełni zdrowego stylu...