Łasuch
61-882 Poznań, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Poznań, dn. 21.11.2014 Drogi Czytelniku, Robię karmel - jego słodki zapach z dzieciństwa pozwala mi na chwilę wrócić się do przeszłości aby przekazać Tobie czym tak naprawdę jest Łasuch… Od kiedy tylko pamiętam moje babcie i ciocie (zarówno od strony mamy jak też od strony taty) piekły pyszne, pachnące, domowe ciasta. Tradycja ta przetrwała do dzisiaj – zarówno w moim rodzinnym domu jak tez i Filipa. Mamy nadzieję, że następne pokolenia będą robiły tak samo. Ciasta pieczone były zawsze z jak najlepszych, najmniej przetworzonych składników. Latem pojawiały się na nich sezonowe, świeże owoce a zimą konfitury i słodkie przetwory. Kiedy zamykam oczy widzę kuchnię babci Leokadii na wsi gdzie zawsze było mnóstwo zabieganych kobiet, które albo coś ucierały, albo kręciły, układały, lukrowały... I zawsze było tam ciepło z powodu ciągłej pracy piecyka, a potem piekarnika. Pamiętam wyjadanie surowego ciasta z opróżnionych mis, bieganie po jajka do kurnika kiedy ich pilnie zabrakło, po mleko do dziadka, który zajmował się dojeniem krów i ten zapach pieczonego ciasta, od którego od razu ślinka ciekła. Sernik babci Leokadii, drożdżowiec cioci Heleny, murzynek cioci Zosi - każda kobieta miała jakiś swój specjał. Przerwa, muszę sprawdzić karmel........................................ Moja druga babcia Janina do dzisiaj chętnie udziela mi wskazówek co do pieczenia tak jak zresztą kiedyś kiedy byłam małą dziewczynką... Pamiętam jak uczyła mnie obierać jabłka a następnie układać je na...