Balkan Express Grill
31-019 Kraków, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Burzliwa historia Bałkanów nie przeszkodziła większości prawosławnej ludności tego regionu kultywować rodzimą tradycję przyrządzania posiłków w centralnej części domu, na palenisku. Zwyczaj ten nawiązuje do rodzinnych spotkań w niedziele lub w slavę – święto patrona rodziny, które obchodzone jest tylko przez prawosławnych Serbów. Najsmaczniejszym owocem tej tradycji są znane wszystkim ćevapčići - serwowane w porcjach po 5 lub 10 kawałków charakterystyczne mięsne wałeczki o niezapomnianym smaku, które zachwycają każdego przybysza. Ćevapčići przyrządzone są z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, przyprawione czosnkiem i papryką, upieczone na ruszcie i podane w bułce z dodatkiem posiekanej cebuli. Ćevapčići to ulubione danie nie tylko w Serbii, ale również na pozostałym obszarze Bałkanów. Są to pieczone na ruszcie wałeczki sporządzone z mielonej wieprzowiny lub baraniny (w Bośni) albo z wieprzowiny i wołowiny (w Serbii i Macedonii). Zazwyczaj podawane są jako danie główne, w bułce, z dodatkiem posiekanej cebuli, sera i lokalnych sosów. ______________________________________ Tokom turbulentne istorije Balkana većinsko pravoslavno stanovništvo je do današnjeg vremena održalo autohtoni /ali skoro zaboravljen/ običaj pripremanja hrane u središnjem delu kuće, na ognjištu i otvorenoj vatri, kao sećanje na zajednička porodična okupljanja nedeljom ili tokom proslavljenja religioznih praznika - slave, koji postoji samo kod pravoslavnih Srba. Kao rezultat tog obicaja su...