Krówka Opatowska
27-500 Opatów, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Krówki, jedne z najbardziej popularnych polskich słodyczy, wytwarzane są przez około 100 producentów na terenie całego kraju. Jednak te z Opatowa otoczone są czcią szczególną, o czym można przekonać się zaglądając na fora internetowe prowadzone przez łasuchów lub na ich blogi. Tam niepodzielnie króluje właśnie krówka z Opatowa, której smak określany jest już jako... legendarny!!! Krówka Opatowska to tradycyjny, regionalny wyrób produkowany ręcznie od ponad 30 lat wg tej samej oryginalnej receptury, niezmienioną metodą z naturalnych produktów: mleka, cukru, syropu ziemniaczanego, tłuszczu roślinnego. Krówka opatowska ma, tylko sobie właściwą, lekko ciągliwą konsystencję, przechodzącą w delikatną kruchość i coś, czego próżno szukać u innych krówek - charakterystyczną „łezkę”w środku. Jej najwyższa jakość i tradycja potwierdzona została wielokrotnie certyfikatami i głównymi nagrodami na targach żywności. Od 2010 r. Krówka Opatowska należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. W 2011 r. Krówka Opatowska wpisana została na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.