L'enfant terrible
00-001 Warszawa, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
Dlaczego właśnie L'enfant terrible? „L’enfant terrible” to rozkapryszone dziecko, osoba zbuntowana przeciw utartym schematom, łamiąca wszelkie reguły, niewygodna ale nie pozbawiona swoistego przebłysku geniuszu na zasadzie „w tym szaleństwie jest metoda”. Te wartości są nam bardzo bliskie. Z nimi w pełni identyfikują się szef kuchni i jego przyjaciele, z którymi razem postanowili podbić warszawski rynek gastronomii. Tak narodziło się niesforne dziecko trzech ojców - Michała Brysia, Marka Karlsbada i Piotra Pawińskiego. „L’enfant terrible” to kuchnia autorska Michała Brysia, który jest szefem kuchni, współwłaścicielem restauracji i jej genius loci. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach świata, nagradzanych 2 i 3 gwiazdkami Michelina. W poprzednim życiu był reżyserem, scenarzystą i producentem niezliczonej ilości teledysków, widowisk telewizyjnych, koncertów czy sitcomów. Zdarzyło mu się nawet popełnić kilka wierszy dla dzieci. Bywał też aktorem. Jednym słowem – radość tworzenia to właśnie to, w czym czuje się najlepiej i to przekłada się na talerze naszych gości. Ta artystyczna strona osobowości naszego szefa kuchni odgrywa bardzo istotną rolę w tworzeniu restauracji i jej nieprzewidywalnego menu. Krótka i zmienna karta, najświeższe lokalne składniki, zaskakujące kompozycje, absurdalny humor na talerzu i wybiegające poza utarte schematy sposoby podania to wszystko tworzy atmosferę restauracji. W „L’enfant terrible” jest również miejsce na recitale,...