Grewling Adam. Wytwórnia musztardy Informacje o firmie
Ogólne informacje
Musztarda Kcyńska ma kilkudziesięcioletnią historię i sięga końca lat 50. XX wieku. Wytwórnia musztardy z Kcyni oferowała produkty wytwarzane wyłącznie według metod naturalnych, bez konserwantów, barwników i przeciwutleniaczy. Tajemnica wysokiej jakości tej musztardy tkwiła w procesie produkcji z wykorzystaniem maszyn niemieckich z okresu międzywojennego oraz szwajcarskich młynów żarnowych, tzw. cew. Zacier, przechowywany w beczkach dębowych, wytwarzany był wyłącznie z ziaren gorczycy białej i czarnej. Wytwórnia musztardy w Kcyni przestała działać w 1993 roku. Od tego czasu „czekała” kilkanaście lat na wznowienie działalności. W 2013 roku Kcyńska reaktywowała linię produkcyjną, odtwarzając dokładny smak dawnej musztardy Kcyńskiej, stosując te same receptury. „Kcynia słynęła z wytwórni musztardy, każdy mieszkaniec starszej daty pamięta smak prawdziwej musztardy. Cieszymy się z powrotu na polskie stoły Kcyńskiej - jest dych ta sama.” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcem i byłym pracownikiem wytwórni musztardy).
ul. Wyrzyska Kcynia
Grewling Adam. Wytwórnia musztardy Opinie i oceny
Jak oceniasz tę firmę?
Czy jesteś właścicielem tej firmy? Jeśli tak, nie trać okazji na aktualizację profilu firmy, dodawanie produktów, ofert i wyższą pozycję w wyszukiwarkach.