Swojskie Sery

verified_user
76 polubień
3 ulubione
Plac Mirowski 1
00-138 Warszawa, Polska

Firmy podobne do Swojskie Sery

4GIFT Warszawa
Rydla 52A, Warszawa
<p>Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych…
NEPTUNEA S.C. Warszawa
ul. Piękna 24/26A, Warszawa
NEPTUNEA S.C. oferuje do sprzedaży muszle morskie do celów dekoracyjnych i dyda…
Madegro Warszawa
Naukowa, Warszawa
None
Sojowe Świece Zapachowe DOMKOVE.PL Warszawa
Nowy Świat 64, Warszawa
DOMKOVE.PL to sklep z ręcznie robionymi świecami sojowymi i woskami zapachowymi…

Swojskie Sery Informacje o firmie

Ogólne informacje

Serowarstwo to najbardziej szlachetny i najbardziej złożony kierunek przerobu mleka. Składa się on z wielu następujących po sobie operacji, z których każda ma istotny wpływ na właściwości gotowego produktu. Dlatego też, w zależności od sposobu prowadzenia poszczególnych operacji, można uzyskać tak wiele różnorodnych typów i odmian sera. Technologia produkcji sera i twarogu jest odmienna. W tej pierwszej mamy do czynienia ze skrzepem kwasowym, tzn. powstającym w wyniku zakwaszenia mleka przez odpowiednie kultury bakteryjne, czasami przy symbolicznym dodatku podpuszczki. Jest to tzw. koagulacja kwasowa Przy produkcji sera uzyskuje się skrzep słodki, który spowodowany jest działalnością enzymu koagulującego mleko. W tym przypadku mówimy o koagulacji enzymatycznej. Istnieją dwa typy enzymów koagulujących mleko. 1. Podpuszczka, czyli oczyszczony preparat uzyskany z żołądków młodych cieląt, zawierający enzym chymozynę. 2. Koagulanty mikrobiologiczne, czyli preparaty o właściwościach zbliżonych do podpuszczki, uzyskane w wyniku fermentacji drobnoustrojów, np. pleśni lub zmodyfikowanych bakterii. Preparaty koagulujące mogą występować w postaci płynów lub proszku. Dla każdego preparatu najważniejszą właściwością jest jego moc, czyli zdolność do koagulowania mleka. Moc często jest wyrażana jako stosunek dwóch liczb, np. 1 : 10 000. Oznacza to, że w określonych warunkach 1 część podpuszczki lub koagulantu koaguluje (czyli ścina) 10 000 części mleka. Ilość użytego enzymu zależy od...

Plac Mirowski 1 Warszawa

Numery telefonów
Konta społecznościowe
facebook

Swojskie Sery Opinie i oceny

Jak oceniasz tę firmę?

Czy jesteś właścicielem tej firmy? Jeśli tak, nie trać okazji na aktualizację profilu firmy, dodawanie produktów, ofert i wyższą pozycję w wyszukiwarkach.

Podobna strona dla Twojej firmy? Upewnij się, że każdy może znaleźć Ciebie i Twoją ofertę. Stwórz dedykowaną stronę firmową w platformie Yellow Pages - to prostsze niż myślisz!
Dodaj swoją firmę